• darkblurbg

Motto:

Je leeft maar heel kort, maar een enkele keer,
een als je straks anders wilt, kun je niet meer.
Mens, durf te lezen!
Ik vraag elke dag van dit korte bestaan:
wie helpt mij, ik kan deze tijd niet meer aan.
Die drukte van mailtjes en twitterberichten,
die duizenden virussen die mij ontwrichten,
hoe kan ik daar snel van genezen?
Mens, durf te lezen!

                                                                                                                                                               (Jos Versteegen vrij naar Dirk Witte)

 

                                                                                                        

Trots op ons erfgoed
In de wijk Westerwatering in Zaandam is een gedeelte van de straten vernoemd naar romanpersonages. Sommige mensen wonen in de Ina Dammanstraat of laten de hond uit in het Eline Vereplantsoen. Maar wie waren dat eigenlijk? En uit welk boek zijn ze gestapt? En wie is dat grappige ventje op het Marktplein in Wormerveer? Jammer dat we dat vaak niet meer weten. Want door kennis van het nationaal en regionaal literair erfgoed  weet je je geworteld in een traditie; het heden krijgt kleur door een gemeenschappelijk verleden. Kijk maar naar die mooie Zaanse huisjes.    

                           

Literatuur komt tot leven
De Zaanse stichting It Happened One Night Theaterproducties heeft het initiatief genomen een theatrale, muzikale, literaire salon te organiseren waarin een gevarieerde afspiegeling van het Nederlandstalig en Zaans literair erfgoed centraal staat. Voor iedereen. Voor hartstochtelijke lezers, maar ook voor middelbare scholieren die literatuuronderwijs saai en verouderd vinden, liefhebbers van cabaret, musical en kleinkunst en een publiek voor wie literatuur een ver-van-m'n-bed-show is. De stichting wil het besef laten groeien dat lezen fijn is en het leven verrijkt en dat het heden altijd bouwt op het verleden. De nieuwe literaire salon Mens durf te lezen zal plaatsvinden in het Zaantheater omdat dat theater voor alle inwoners een toegankelijk en bekend podium is een geliefde plek waar Zaankanters elkaar ontmoeten.

 

Mens durf te lezen!
Initiatiefnemer en producent van Mens durf te lezen is neerlandica Anita Gundlach. Zij werkte jaren als docent Nederlands en signaleerde dat jongeren tot hun vijftiende veel lazen, maar afhaakten wanneer zij literatuur moesten lezen voor de lijst. Ook kwam ze in aanraking met veel volwassenen die geen flauw benul hadden van de literaire historie. De P.C. Hooftstraat, die is toch van Jort Kelder? Maar het je geworteld weten in een nationale en regionale traditie verhoogt een gezond zelfbewustzijn en heeft een verbindende functie. Het gevoel van ‘samen zijn’ en ‘samen ervaren’ gaat desintegrerende factoren tegen. Ook verleg je door te lezen je grenzen, kom je in contact met andere meningen en leer je je beter te verplaatsen in een ander. Dat is hoognodig van in deze tijd van polarisatie en desoriëntatie. Daarom besloot zij om de iconen van de Nederlandstalige literatuur, ons nationaal erfgoed op een aansprekende manier onder de aandacht te gaan brengen, onder andere met de literaire salon Mens durf te lezen. Zij richtte in 2012 stichting It Happened One Night Theaterproducties op, een naam die verwijst naar de Amerikaanse regisseur Frank Capra, die films maakte als It’s a Wonderful Life, waarin aan het slot de wereld altijd een beetje mooier is geworden.

 

 

Cast & Crew
Anita Gundlach is als artistiek leider verantwoordelijk voor de samenstelling en productie van de salons. Voor de overige werkzaamheden stelde zij een team samen dat bestaat uit: zakelijk leider Harrie Janssen, grafisch ontwerpster Lies Ros, journaliste Mirjam Bosgraaf, leerling- en vrijwilligersbegeleidster Inger Wouters en Edith van Leeuwen en Karin Timmerman die de fotografie voor hun rekening nemen.Daarnaast wordt er intensief samengewerkt met RTV Zaanstreek, die iedere salon registreren en uitzenden, kunstencentrum Fluxus en jeugdtheaterschool Theatermijn. Redactionele ondersteuning wordt geboden door filosofe Nelleke van Doorn en een Zaanse redactie die bestaat uit een aantal inwoners van Zaanstad die zeer actief zijn met het organiseren en produceren van Zaanse evenementen, het doen van onderzoek naar de geschiedenis van Zaanstad en het Zaans erfgoed en ingewijd zijn in de Zaanse cultuur: Harold Bakker (Wilhelminapark Wormerveer), Krista van Dalen (o.a. Zaansafari), Merel Kan (Monumenten Spreken), Hans Kuyper (schrijver en kenner van de Zaanse geschiedenis en Erik Schaap (o.a. diverse boeken over Zaanstad en WO II). Ook is er contact met de Zaanse stadsdichters en krijgen we regieadviezen van regisseur/acteur Bruun Kuyt. Zaanse boekhandel.

Onder leiding van Anita geeft dit team invulling aan het concept.