• darkblurbg

Herinnering aan Jacob Israël de

Op 26 februari 2013 werdwerd in het centrum van Zaandam een gedenksteen voor de joodse dichter Jacob Israël de Haan. De Haan (1881-1924), onthuld. Hij bracht zijn jeugdjaren door in Zaandam en zijn vader was 28 jaar voorzanger was in de plaatselijke synagoge, bracht zijn jeugdjaren door in Zaandam.

Iedere salon staat een schrijver centraal die op de leeslijst thuishoort. Dit keer zijn dat broer en zus Jacob Israël de Haan en Carry van Bruggen, die van 1885 tot 1900 in Zaandam woonden. In Het huisje aan de sloot (1921), beschrijft Van Bruggen hun jeugd en schetst zij een levendig en vaak schrijnend beeld van het Joodse familieleven aan de Zaan.

We ontvangen Jan Fontijn, biograaf van Jacob Israël de Haan en kenner van het werk van Carry van Bruggen. Hij vertelt ons meer over hun jeugd en bijzondere band.
Verder treedt zangeres Niki Jacobs op, zij is gespecialiseerd in bekend en onbekend Jiddisch repertoire, met haar ensemble Nikitov zingt zij ook bekende songs in een Jiddisch jasje. Zij wordt begeleidt door accordeonist Pieter Jan Cramer.
Toppianist Mirsa Adami speelt samen met de Zaanse violist Tim de Vries een aantal mooie Jiddische melodieën. Acteur Peter Sonneveld leest voor uit het werk van Carry en Jacob en de Zaanse culinair journlaist Onno Kleyn vertelt over de Jiddische keuken, zoals die beschreven wordt in het werk van Carry van Bruggen.

En er is meer: onze stadsdichter draagt een toepasselijk gedicht voor. Leerlingen van Theatermijn en Fluxus zijn ook weer van de partij. Een boekhandel geeft een boekentip. Een enthousiaste lezer, leesclub of genootschap deelt de liefde voor een schrijver met het publiek. En jongeren laten zien hoe leuk lezen voor de lijst kan zijn. Na afloop is er alle gelegenheid tot napraten en boeken te ruilen te kopen in de foyer.

In 1998 werd ter ere van Carry van Bruggen een monument – een bronzen boekenkast -geplaatst in Zaandam. Het staat nog steeds in een plantsoen aan de Wilhelmina Druckerstraat, een buurt waar de schrijfster heeft gewoond


zo 19 nov
Aanvang: 16:00
Zaal:Forbo Flooringzaal
 

BESTELLEN

Prijzen

Regulier t/m 21 jaar/CJP
Vrije plaatskeuze € 13,50 € 11,00
Incl. € 3,50 voor pauzedrankje en garderobe