EEN MIDDAG DIE SPRANKELT ALS EEN PRENTENBOEK!

 

ZIN IN ZO'N GEZELLIGE ZONDAGMIDDAG? BESTEL HIER KAARTEN

Wat hebben de schrijver Nescio en de vogelschilder Rein Stuurman met elkaar gemeen? Beiden lieten zich inspireren door de weidse Nederlandse natuur. Tijdens deze veelzijdige editie van Mens durf te lezen! verbinden we de impressies van Nescio en de tekeningen van Rein Stuurman met de liederen van Schubert en Franse chansons. Ben jij in het publiek om de vonk van inspiratie te voelen overspringen?

De troost van de natuur
Nescio werd aan het begin van de twintigste eeuw beroemd met drie piekfijne novellen: De UitvreterTitaantjes en Dichtertje. Hij combineerde hierin een hemelbestormende dadendrang met een weemoedige verstilling, uniek in de Nederlandse literatuur. Pas in de jaren negentig werden zijn Natuurdagboeken bekend. Het zijn impressies van zijn wandelingen door Nederland, waarbij hij ook schreef over de ‘zilveren slooten van de Zaan’. In deze Salon hoort u meer over over deze fascinerende schrijver en de rol van deze dagboeken in zijn leven.

 

Kijkje in bijzondere collectie
Zaankanter Rein Stuurman is vooral bekend om zijn prachtige illustraties in de vogeldetermineergids Zien is Kennen! uit 1937. Hij was een vogelaar in hart en nieren, die vele uren doorbracht in de polders en langs de wateren van de Zaanstreek. Ook hij hield een natuurdagboek bij. Dirk Rönitz van het Gemeentearchief duikt voor ons in de collectie van het Gemeentearchief Zaanstad om het mooiste van Rein Stuurman te laten zien. En Martien Roos, Conny Scholtes en Henk Heijnen, kenners van het werk van Stuurman, delen met u waarom ze zo van zijn werk houden.

 De soundtrack bij de teksten
Waar hoor je Franse chansons en liederen van Schubert tegelijk op één middag? Dat kan eigenlijk alleen als de muziekkeuze is geïnspireerd op het oeuvre van Nescio. Alt-mezzo Charlotte Stoppelenburg, winnares van het Prinses Christina Concours komt zingen. Pianist Marcel Worms begeleidt. Zanger/acteur Bas Grevelink – bekend van het meezingspektakel ‘Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben’ - zingt het lichtere repertoire waar Nescio zo gecharmeerd van was. De Zaanse acteur Rick Dros leest fragmenten uit de natuurdagboeken voor.

 

CHARLOTTE STOPPELENBURG
Warm en expressief, met een eigen timbre, zowel uitgebalanceerd als natuurlijk. Deze woorden beschrijven bij uitstek de klank van alt-mezzo van Charlotte Stoppelenburg. Ze combineert de klank van haar stem met een goede, gecultiveerde uitstraling en een diepgaande kennis van en liefde voor muziek.

 De eigen stem en de eigen klank laten klinken: dat is de drijfveer geweest achter de ontwikkeling van Charlotte als zangeres. Vanaf de opvoeding in haar familie waar muziek en cultuur alom aanwezig waren en zijn, aan het conservatorium in Utrecht en Keulen tot uiteindelijk cum laude afgesloten studies Duits aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam, heeft het steeds betere en diepere begrip van muziek altijd centraal gestaan. Die ontwikkeling heeft geresulteerd in eerste prijzen op het Prinses Christina Concours samen met haar zus sopraan Josefien, de bijzondere Brothers & Sisters concerten, gastoptredens bij de Opera van Keulen en WDR en presentaties c.q. concerten op academisch niveau rond muziek, taal en literatuur (foto: Maurice Lammerts van Bueren).                                   www.charlottestoppelenburg.com

             

 

BAS GREVELINK
zingt, presenteert en acteert al sinds 1985. Het Nederlandse repertoire is hem met de paplepel ingegoten. Samen met zijn broer verzorgde hij jarenlang vele voorstellingen met hoofdzakelijk Nederlands meezing-repertoire in de grote theaters. Hij staat met vele comedians aan de wieg van Comedytrain, speelde in de musical Joseph, reist door het land met de stichting Positief Coachen in de voorstellingen “Wel winnen, hè!” en “En nou is het afgelopen!” over Positief Coachen in de sport, en recentelijk vertolkte hij de rol van Boksleraar in de musical Billy Elliot in het Circustheater in Scheveningen.

      

 
MARCEL WORMS
studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide. Hij is actief als kamermuziekspeler en als solist.
Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s. Ook stelde hij concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K.Schippers, A.L.Snijders en Marja Vuijsje.
www.marcelworms.com

En verder...
De Zaanse schrijver Hans Kuyper, groot Nescioliefhebber, presenteert deze middag. Leerlingen van Theatermijnhet Schrijfcafé van Fluxus, onze stadsdichters Ellis van Atten en Jeroen van Leeuwen laten zien dat Nescio nog steeds een bron van inspiratie is en operettekoor Bel Canto uit Oostzaan zorgt voor een spetterende apotheose. Ook de Zaanse literatuurwetenschapper Renate Sun-Louw heeft Nescio stukgelezen. Zij verzorgt de introductie, als het voorwoord op een middag die sprankelt als een prentenboek.