Presentator Hans Kuyper sprak in de salon over Hans Keilson (26 februari '17) 
met Martine en 
Annemieke Woudt over het clandestiene tijdschrift Zaans Groen (1944-1945)
dat werd opgericht door hun vader en tante.

 

Motto

Je leeft maar heel kort, maar een enkele keer,
een als je straks anders wilt, kun je niet meer.
Mens, durf te lezen!
Ik vraag elke dag van dit korte bestaan:
wie helpt mij, ik kan deze tijd niet meer aan.
Die drukte van mailtjes en twitterberichten,
die duizenden virussen die mij ontwrichten,
hoe kan ik daar snel van genezen?
Mens, durf te lezen!

 

                                                                                                                          (Jos Versteegen vrij naar Dirk Witte)

Trots op ons erfgoed
In de wijk Westerwatering in Zaandam is een gedeelte van de straten vernoemd naar romanpersonages. Sommige mensen wonen in de Ina Dammanstraat of laten de hond uit in het Eline Vereplantsoen. Maar wie waren dat eigenlijk? En uit welk boek zijn ze gestapt? En wie is dat grappige ventje op het Marktplein in Wormerveer? Jammer dat we dat vaak niet meer weten. Want door kennis van het nationaal en regionaal literair erfgoed  weet je je geworteld in een traditie; het heden krijgt kleur door een gemeenschappelijk verleden. Kijk maar naar die mooie Zaanse huisjes.    

 

       

Monument Carry van Bruggen in de Spoorbuurt door Heleen Frik (foto: Edith van Leeuwen).         
Gedenksteen Jacob Israël de Haan op de Gedempte Gracht (foto: Karin Timmerman).

 

Literatuur komt tot leven
De Zaanse stichting It Happened One Night Theaterproducties heeft het initiatief genomen een theatrale, muzikale, literaire salon te organiseren waarin een gevarieerde afspiegeling van het Nederlandstalig en Zaans literair erfgoed centraal staat. Voor iedereen. Voor hartstochtelijke lezers, maar ook voor middelbare scholieren die literatuuronderwijs saai en verouderd vinden, liefhebbers van cabaret, musical en kleinkunst en een publiek voor wie literatuur een ver-van-m'n-bed-show is. De stichting wil het besef laten groeien dat lezen fijn is en het leven verrijkt en dat het heden altijd bouwt op het verleden. De nieuwe literaire salon Mens durf te lezen zal plaatsvinden in het Zaantheater omdat dat theater voor alle inwoners een toegankelijk en bekend podium is een geliefde plek waar Zaankanters elkaar ontmoeten.

 

Mens durf te lezen!
Initiatiefnemer en producent van Mens durf te lezen is neerlandica Anita Gundlach (foto:Sarah Vermoolen). Zij werkte jaren als docent Nederlands en signaleerde dat jongeren tot hun vijftiende veel lazen, maar afhaakten wanneer zij literatuur moesten lezen voor de lijst. Ook kwam ze in aanraking met veel volwassenen die geen flauw benul hadden van de literaire historie. De P.C. Hooftstraat, die is toch van Jort Kelder?

Het je geworteld weten in een nationale en regionale traditie verhoogt een gezond zelfbewustzijn en heeft een verbindende functie. Het gevoel van ‘samen zijn’ en ‘samen ervaren’ gaat desintegrerende factoren tegen. Ook verleg je door te lezen je grenzen, kom je in contact met andere meningen en leer je je beter te verplaatsen in een ander. Dat is hoognodig van in deze tijd van polarisatie en desoriëntatie.

Zij besloot de iconen van de Nederlandstalige literatuur, ons nationaal erfgoed op een aansprekende manier onder de aandacht te gaan brengen, onder andere met de literaire salon Mens durf te lezen.


      

Hans Kuyper sprak met cabarethistoricus Jacques Klöters in onze salon over Ferdinand Bordewijk (18 december '16).
Renate Sun-Louw interviewt biograaf en kenner Jan Fontijn in de salon
over
Carry van Bruggen en Israël de Haan (19 nov.'17).

                   

    

Presentator Hans Kuyper en culinair journalist Onno Kleyn praatten met Yvonne Ketalow over de geheimen van de
Indische keuken in onze salon over Louis Couperus (19 april '17).
Harold Bakker maakte speciaal voor de salon
een boekenruilkast (staat bij Fluxus Westzijde).