• darkblurbg

 Foto: Edith van Leeuwen

                Foto: Edith van Leeuwen

 

WOLKERS EN DE ZAANSTREEK                      

                                                                        ZIN IN ZO'N GEZELLIGE ZONDAGMIDDAG? BESTEL HIER KAARTEN

 

De lange, veelzijdige loopbaan van Jan Wolkers begon…in Zaandam! In 1958 werd een van zijn eerste kunstwerken in de openbare ruimte hier geplaatst. Een paar jaar later, in 1961, verscheen zijn allereerste verhalenbundel bij een Zaanse uitgeverij. Alle reden dus om deze editie van Mens durf te lezen! te wijden aan een van Nederlands meest spraakmakende auteurs.

Waar denk jij aan bij Jan Wolkers? Is het voor jou vooral de man die zo vol overgave zijn liefde voor de natuur overbracht, of de kunstenaar van de beelden van glas, of de schrijver die zo open was over seks en lijfelijkheid? Wolkers kent veel gezichten. Tijdens deze middag gaan we met verhalen en muziek langs verschillende facetten uit zijn kunstenaarschap.

De verhalen
Onze bijzondere gasten doen deze middag steeds een ander luikje open over Wolkers:

-Hoogleraar Boekwetenschap `Lisa Kuitert vertelt over die eerste verhalenbundel en de Zaanse uitgeverij;
-(Tekst) schrijver en verteller Peter Smit diept Wolkers-anekdotes op;
- schrijver Ulke Brolsma vertelt over zijn persoonlijke ontmoetingen met Wolkers. Hij leerde hem kennen tijdens de wording van het kunstwerk ‘De Tulp’ bij de Den Uylbrug.

Maar natuurlijk draait deze middag niet alleen om de persoon Wolkers. We laten ook zijn werk spreken. Verteller Rick Dros leest markante passages voor. Stadsdichter Jeroen van Leeuwen en leerlingen van Theatermijnlaten zich op eigentijdse wijze inspireren door Wolkers.

Soundtrack van zijn leven
Veelzijdig als kunstenaar, veelzijdig als muziekliefhebber. Wolkers hield van jazz, van Bach, van Elvis Presley. Bij Mens durf te lezen! speelt muziek altijd een belangrijke rol, dus producent Anita Gundlach zag haar kans en stelde speciaal voor deze middag een ‘soundtrack van zijn leven’ samen. Zangeres Frédérique Sluyterman van Loo, zanger Bas Grevelink, pianist Marcel Worms, toetsenist Inge Reijn, violist Tim de Vriesbrengen deze soundtrack op het podium tot leven. Ook is er een verrassend optreden van de Zaanse band Cocoa River.

Mens durf te lezen!
Dit is de opening van het derde seizoen van Mens durf te lezen! De Literaire Salon van de Zaanstreek. De Salons bieden een afwisselend palet van verhalen, muziek en verrassende theatrale momenten. Na afloop zijn er hapjes en drankjes toegespitst op het thema.

Boekhandel Het leesteken is aanwezig met een ruim assortiment boeken van en over Jan Wolkers. Vaste presentator is de Zaanse schrijver Hans Kuyper. Hij geeft met zijn losse vertelstijl de Salon een heel eigen gezicht.

 

Prijzen
Vrije plaatskeuze
Regulier € 13,50
t/m 21 jaar/CJP € 11,00
Leden van de Bieb krijgen € 2,50 korting per kaart op vertoon van hun Bieb-pas.
Incl. € 3,50 voor pauzedrankje en garderobe, gratis glaasje limoncello en hapjes

 foto: Pascal Fielmich

  fo