Foto: Edith van Leeuwen

 

WOLKERS EN DE ZAANSTREEK                      

                                                                        ZIN IN ZO'N GEZELLIGE ZONDAGMIDDAG? BESTEL HIER KAARTEN

 

De lange, veelzijdige loopbaan van Jan Wolkers begon…in Zaandam! In 1958 werd een van zijn eerste kunstwerken in de openbare ruimte hier geplaatst. Een paar jaar later, in 1961, verscheen zijn allereerste verhalenbundel bij een Zaanse uitgeverij. Alle reden dus om deze editie van Mens durf te lezen! te wijden aan een van Nederlands meest spraakmakende auteurs.

 

Waar denk jij aan bij Jan Wolkers? Is het voor jou vooral de man die zo vol overgave zijn liefde voor de natuur overbracht, of de kunstenaar van de beelden van glas, of de schrijver die zo open was over seks en lijfelijkheid? Wolkers kent veel gezichten. Tijdens deze middag gaan we met verhalen en muziek langs verschillende facetten uit zijn kunstenaarschap.

 

De verhalen
Er gaat steeds een ander luikje open over Wolkers deze middag. Stadsdichteres Ellis van Atten geeft een sprankelende inleiding. Ulke Brolsma vertelt over zijn persoonlijke ontmoetingen met Wolkers. Hij leerde hem kennen tijdens de wording van het kunstwerk ‘De Tulp’ bij de Den Uylbrug. Maar natuurlijk draait het niet alleen om de persoon Wolkers. We laten ook zijn werk spreken. Verteller Rick Dros leest markante passages voor.

 

Soundtrack van zijn leven
Veelzijdig als kunstenaar, veelzijdig als muziekliefhebber. Wolkers hield van jazz, van Bach, van Elvis Presley. Bij Mens durf te lezen! speelt muziek altijd een belangrijke rol, dus producent Anita Gundlach zag haar kans en stelde speciaal voor deze middag een ‘soundtrack van zijn leven’ samen. Een divers gezelschap aan muzikanten, brengt deze soundtrack op het podium tot leven.

 

Mens durf te lezen!
Dit is de opening van het derde seizoen van Mens durf te lezen!, de Literaire Salon van de Zaanstreek. De Salons bieden een afwisselend palet van verhalen, muziek en verrassende theatrale momenten. Na afloop zijn er hapjes en drankjes toegespitst op het thema. Boekhandel Het leesteken is aanwezig met een ruim assortiment boeken van en over Jan Wolkers. Vaste presentator is de Zaanse schrijver Hans Kuyper. Hij geeft met zijn losse vertelstijl de Salon een heel eigen gezicht.

 

Op de hoogte blijven? Je kunt je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@mensdurftelezen.nl

Prijzen
Vrije plaatskeuze
Regulier € 13,50
t/m 21 jaar/CJP € 11,00
Leden van de Bieb krijgen € 2,50 korting per kaart op vertoon van hun Bieb-pas.
Incl. € 3,50 voor pauzedrankje en garderobe, gratis glaasje limoncello en hapjes

 

 

  

 
MARCEL WORMS
studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide. Hij is actief als kamermuziekspeler en als solist.
Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s. Ook stelde hij concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K.Schippers, A.L.Snijders en Marja Vuijsje.
www.marcelworms.com

 

 

Cast
Presentatie:
Hans Kuyper
Inleiding: Ellis van Atten
Voordracht: Rick Dros
Piano: Marcel Worms
Toetsen: Inge Reijn
Viool: Tim de Vries
Stadsdichters: Ellis van Atten en Jeroen van Leeuwen
Leerlingen van diverse Zaanse scholen: waaronder theaterschool Theatermijn

Crew
Plan, productie, artistieke leiding: Anita Gundlach
Zakelijke leiding en beeldregie: Harrie Janssen
Communicatie: Renate Sun-Louw
Marketing en publiciteit: Anita Gundlach en Zaantheater
Regieadvies: Bruun Kuijt
Zaanse redactie:
Merel Kan, Hans Kuyper, Erik Schaap
Fotografie: Edith van Leeuwen en Karin Timmerman
Catering: Fleur Poot, Inger Wouters, Marianne Gundlach, Karin van Alphen, Yvonne Ketalow
Techniek: Zaantheater

 

Onze literaire salon wordt en werd mogelijk gemaakt door: het Zaantheater, de gemeente Zaanstad, Prins Bernhard Cultuurfonds-Noord-Holland, het Honig-Laanfonds, stichting It Happened One Night Theaterproducties

Wij werken en werkten samen met: het Zaantheater, het Gemeentearchief Zaanstad, Over literatuur, jeugdtheaterschool Theatermijn, RTV Zaanstreek, Fluxus, het Bordewijkgenootschap, het Louis Couperusgenootschap, Noordhollands Dagblad, Operettekoor Belcanto, boekhandel Het leesteken uit Purmerend