• darkblurbg

Cursus Mens durf te lezen!
Zaanse schrijvers rond 1900

In samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad

 

In deze cursus verplaatsen we ons naar de Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw. We lezen werk van drie belangrijke Zaanse schrijvers uit die periode: Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn.

 

Eerste bijeenkomst: Kennismaking

In de eerste bijeenkomst maak je nader kennis met deze drie schrijvers en leer je wat zij betekenden in hun tijd. We verdiepen ons in hoogtepunten uit hun werk en ontdekken (opnieuw) hoe bijzonder het is om deze te lezen.

 

Tweede bijeenkomst: De Zaanstreek

De fragmenten die we dit keer bespreken, laten zien hoe verbonden alle drie de schrijvers zich met ‘hun’ Zaanstreek voelden. We lezen intrigerende beschrijvingen van het Zaanse leven. Via deze teksten komt de Zaanstreek in deze periode tot leven.

 

Derde bijeenkomst: Een roerige tijd

Tot slot bekijken we hoe deze schrijvers reageerden op hun tijd. Het begin van de twintigste eeuw was een roerige periode en het werk van Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn toont een grote sociale betrokkenheid. Zij lieten zich horen over onder meer de positie van arbeiders, vrouwen en kinderen. We lezen de meest aangrijpende en tot nadenken stemmende passages.

 

Van woorden naar voorwerpen

De cursus vindt plaats in het Gemeentearchief Zaanstad en dat is niet voor niets: tijdens elke les zijn er bijzondere archiefstukken te bewonderen die te maken hebben met de schrijvers én de thema’s die we behandelen. Als afsluiting van de laatste les is er een exclusieve rondleiding door het depot van het archief.   

 

 Meer informatie

De verdiepingscursus ‘Zaanse schrijvers’ is een samenwerking tussen het Gemeentearchief Zaanstad en Mens durf te lezen!, de Literaire Salon van de Zaanstreek. Cursusleidster is de Zaanse literatuurwetenschapper Renate Sun-Louw van Over literatuur, die haar interesse voor het werk en de thematiek van de schrijvers op bevlogen wijze overbrengt. www.overliteratuur.nl

 

 

 

Data: donderdag 1, 8 en 15 november 2018

Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, Zaandam

Kosten: € 45,-, inclusief lesmateriaal en koffie/thee met wat lekkers               

Inschrijven:info@mensdurftelezen.nl

 

Heeft u belangstelling voor de cursus? Stuur ons een mailtje. 
Bij voldoende aanmeldingen is een cursus mogelijk.