• darkblurbg

Verdiepingscursus

'Carry van Bruggen, haar leven en tijd'

In samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad 

Carry van Bruggen was een onconventionele schrijver met een heel eigen plek in de literaire wereld. Tijdens haar leven, van 1881 tot 1932, woedde een hevige discussie over de positie van vrouwen. Hoe zij als ‘denkende vrouw’ werd beschouwd, zegt veel over die tumultueuze tijd. Ze werd mede gevormd door haar jonge jaren in Zaandam.

Leven en werk van Carry van Bruggen vormen het hart van de cursus. We plaatsen dat in een bredere context en ontdekken zo hoe het was om als vrouw aan het begin van de twintigste eeuw te leven én te werken. Daarbij volgen we drie thema’s:

Persoonlijke leefwereld
Hoe leefde Carry van Bruggen, en kun je haar leven vergelijken met dat van andere vrouwen uit haar tijd? Om daar een levendig beeld van te krijgen, bekijken we onder meer unieke dagboeken uit het archief.

Literaire wereld
We ontdekken wie Carry van Bruggen hebben beïnvloed, aan welke schrijvers ze verwant was én bij wie haar werk juist op veel tegenstand stuitte. Daarbij lezen we niet alleen fragmenten van Carry zelf, maar ook van tijdgenoten.

Vrouwelijke pionier
Tijdens Carry’s leven werd fel gediscussieerd over ‘de rol van de vrouw’. Ze heeft onder meer meegemaakt dat het vrouwenkiesrecht in 1919 werd ingevoerd – precies honderd jaar geleden! Waar stond Carry in al dat tumult?

De cursus is opgebouwd rond leesfragmenten en bijzondere archiefstukken. Zo komt deze periode tastbaar tot leven.

Data: 21 en 28 februari, 7 en 14 maart 2019
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Gemeentearchief Zaanstad
Kosten: € 60,-, inclusief lesmateriaal, koffie, thee en koekjes.
Inschrijven: renate@overliteratuur.nl

Van de cursisten wordt gevraagd om voor aanvang enige teksten te lezen. De leeslijst wordt ongeveer een maand van tevoren bekendgemaakt.

Renate Sun-Louw van Over Literatuur is cursusleider. Ze maakt de cursus voor Mens durf te lezen! en in samenwerking met Gemeentearchief Zaanstad.

In november 2019 vindt deze cursus nogmaals plaats!

 

 

Verdiepingscursus 'Zaanse schrijvers rond 1900'  

In samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad

In de cursus 'Zaanse schrijvers rond 1900' verplaatsen we ons naar de roerige Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw. Centraal staat het werk van de schrijvers Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn. De teksten die we lezen en bespreken, spiegelen we aan bijzondere archiefstukken. Zo komt deze tijd niet alleen in woorden, maar ook in tastbare voorwerpen tot leven. De cursus wordt gegeven door literatuurwetenschapper Renate Sun-Louw.In samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad

Eerste bijeenkomst: Kennismaking
In de eerste bijeenkomst maak je nader kennis met deze drie schrijvers en leer je wat zij betekenden in hun tijd. We verdiepen ons in hoogtepunten uit hun werk en ontdekken (opnieuw) hoe bijzonder het is om deze te lezen.

Tweede bijeenkomst: De Zaanstreek
De fragmenten die we dit keer bespreken, laten zien hoe verbonden alle drie de schrijvers zich met ‘hun’ Zaanstreek voelden. We lezen intrigerende beschrijvingen van het Zaanse leven. Via deze teksten komt de Zaanstreek in deze periode tot leven.

Derde bijeenkomst: Een roerige tijd
Tot slot bekijken we hoe deze schrijvers reageerden op hun tijd. Het begin van de twintigste eeuw was een roerige periode en het werk van Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn toont een grote sociale betrokkenheid. Zij lieten zich horen over onder meer de positie van arbeiders, vrouwen en kinderen. We lezen de meest aangrijpende en tot nadenken stemmende passages.

Van woorden naar voorwerpen
De cursus vindt plaats in het Gemeentearchief Zaanstad en dat is niet voor niets: tijdens elke les zijn er bijzondere archiefstukken te bewonderen die te maken hebben met de schrijvers én de thema’s die we behandelen. Als afsluiting van de laatste les is er een exclusieve rondleiding door het depot van het archief.   

Meer informatie
De verdiepingscursus ‘Zaanse schrijvers’ is een samenwerking tussen het Gemeentearchief Zaanstad en Mens durf te lezen!, de Literaire Salon van de Zaanstreek. Cursusleidster is de Zaanse literatuurwetenschapper Renate Sun-Louw van Over literatuur, die haar interesse voor het werk en de thematiek van de schrijvers op bevlogen wijze overbrengt. www.overliteratuur.nl

Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, Zaandam
Kosten: € 45,-, inclusief lesmateriaal en koffie/thee met wat lekkers               
Inschrijven: renate@overliteratuur.nl